top of page

Základy zimného jazdenia

Aktualizováno: 8. 2. 2021

Zimné jazdenie má svoje špecifiká, poďme sa pozrieť na niektoré z nich.



Umývanie

Umývanie je základ aj pre nás ľudí a preto nie je dôvod opomenúť ani Vašich miláčikov.

V tomto blatovom a mokrom období výrazne viacej trpia ložiská a všetky pohyblivé časti bicykla. Preto je dobré dať si bicykel skontrolovať po sezóne do servisu, či už sa chystáte jazdiť aj v zime alebo nie. Minimálne predíte preplneným jarným servisom alebo budete mať bicykel perfektne pripravený na zimné jazdenie.

Tu však starostlivosť nekončí, veľa krát vidím pri podobnej téme komentáre typu: "ja bicykel neumývam, špina opadne". To však nie je najsprávnejší postoj z hľadiska životnosti dielov, a teda aj financií. Kto má to šťastie a môže umývať hadicou (nie wapkou), bude mať celý proces omnoho rýchlejšie. Nakoľko stačí bicykel poriadne vystriekať, prebehnút jemnou kefou na odstránenie blata. Zakončiť to len utretím suchou handrou a premazanim. Druhý variant je "bytovkový" a teda pivnica a voda nikde. Vtedy nie je na škodu mať rozprašovač vody, tým nastriekať celý bicykel, prejsť ho kefou nasledne niekoľkými handrami utrieť do sucha. Dôležitý je aj pohon a tlmenie. Neteba zabúdať ani na tieto komponenty a vždy ich utrieť a premazať prípravkom na to určeným. Tento spôsob síce trvá dlhšie ale hovoríme o cca hodinke a pri vybudovanej rutine aj pól hodinke.

Je to krátky čas ktorý Vám však môže predĺžiť životnosť dielov a tým aj ušetriť nemalé prostriedky.


Oblečenie

Tá večná otázka. Čo na seba? Bude mi veľké teplo alebo zima?

Týmto si prechádzam či ja alebo mnohý z nás pred každým výjzdom. Časom si však dokážeme odsledovať aké oblečenie je pre nás vhodné do akých podmienok.

Oblečenie nie je lacná vec, a to cyklistické obzvlášť. Avšak aj toto sa dá nakombinovať tak aby sme nenechali v obchode polovicu výplaty. Nie je tak dávno čo som videl článok kde bolo ako spodné termo tričko predstavené jedno s cenovkou novej teleskopickej sedlovky. Pokiaľ nejazdíte extrémne trasy, či už časovo alebo vzdialenosťou, stačí základné termo, na to ešte jedna vrstva a neprefúkavá bunda. Nohavice sa dajú použiť od turistických až po špecializované cyklonohavice. Najlepšie ak sú vodeodolné a neprefúkavé. Základom sú však vrstvy, treba ich na seba dať niekoľko tenkých a odvedú skvelú prácu aj pri teplotách okolo -5 stupňov. Dôležité je aj odísť z domu oblečený na ľahko a prípadne pred zjazdom doplniť vrstvu dve. Mne sa osvedčilo aj vrchnú bundu zmotať a obviazať okolo pása a pri zjazde obliecť.

Nie je dôležité mať top produkty od svetových značiek, ale vedieť správne nakombiovať jednotlivé kusy oblečenia. A hlavne jazdiť.


Trasy

Trasa je veľmi individuálna vec. V podstate každý vieme čo môžeme od seba čakať a čo si môžeme dovoliť.

Avšak nie všetci sme už jazdili v zime, alebo sme objavili tento šport iba nedávno. Čo zo skúsenosti môžem odporučiť sú známe trasy, prípadne ísť s niekým kto tieto trasy pozná. V zime keď napadne sneh prípadne sú na zemi listy, nemusí byť vidieť všetky korene, kamene a iné nástrahy. Výjazdy v zime by nemali byť extrémne dlhé a náročné, skôr by to mali byť známe traily alebo chodníčky, z ktorých sa v prípade potreby vieme vrátiť pomerne rýchlo domov. Taký defekt asi nikto netúžime meniť v mraze alebo vetre.

Zima je hlavne o užívaní si a objavovaní nových miest. Preto si ju poďme všetci užiť.




47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page